Μηχανογραφικό Δελτίο: Πώς θα επιλέξω τι θέλω;



Οι πανελλήνιες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και σύντομα οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με το οποίο θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους για την εισαγωγή τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού μπορεί να αποτελέσει μία αγχογόνο διαδικασία για τους μαθητές καθώς η σειρά με την οποία θα δηλώσουν τις σχολές προτίμησης μπορεί να καθορίσει το επαγγελματικό τους μέλλον. Ο συνήθης τρόπος ιεράρχησης των σχολών γίνεται με βάση τα μόρια που συγκέντρωσε ο μαθητής. Είναι όμως αυτό κριτήριο ώστε να επιλέξει το επάγγελμα που πραγματικά τον ενδιαφέρει; Ποια είναι τα μυστικά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου; Τι χρειάζεται να έχουν υπόψη οι υποψήφιοι ώστε να αποφύγουν τις τυχαίες επιλογές;
Ένα πρώτο στάδιο πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από το μαθητή είναι ο υπολογισμός των μορίων που έχει συγκεντρώσει από τις βαθμολογίες του για κάθε επιστημονικό πεδίο που τον ενδιαφέρει. Κάθε υποψήφιος  μπορεί να δηλώσει τμήματα από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία και τα βασικά κριτήρια επιλογής του θα πρέπει να είναι  ο βαθμός ενδιαφέροντός για το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος  καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αποκτήσουν οι απόφοιτοι. Φυσικά είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η πόλη στην οποία εδρεύει το κάθε τμήμα και το κόστος διαβίωσης σε αυτήν. Ακόμη, είναι απαραίτητο ο μαθητής να πληροφορηθεί για όλα τα τμήματα των πεδίων που θα επιλέξει. Η πληροφόρηση αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσω της ιστοσελίδας τους είτε από σχετικά βιβλία της αγοράς. Πέραν αυτού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες για το εκάστοτε τμήμα από γνωστούς που φοιτούν ή φοίτησαν σε αυτό στο παρελθόν. 

Συχνά λάθη στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Το άγχος της εξεταστικής διαδικασίας και η πληθώρα πληροφοριών – αξιόπιστων και μη-  συχνά οδηγούν το μαθητή σε σύγχυση με αποτέλεσμα να χάνει συχνά  το στόχο του. Κάποια συνήθη λάθη είναι τα παρακάτω:
       «Έχω 16.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε σχολή που είχε 15.995 μόρια»
       «Ευτυχώς πήγα καλά κι έτσι δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου ΤΕΙ»
       «Δυστυχώς, δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω πανελλήνιες εξετάσεις του χρόνου, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στο μηχανογραφικό δελτίο»
       «Επειδή έχω λίγα μόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω σε καλή σχολή»
       «Θέλω να περάσω σε πανεπιστήμιο γιατί είναι καλύτερα από τα ΤΕΙ»
       «Πήγα πιο καλά απ’ ό, τι περίμενα. Αντί για Φυσικό θα δηλώσω Ιατρική»

Πώς θα επιλέξω;
   Η επιλογή σπουδών με βάση στενά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλές κριτήριο, καθότι η αγορά εργασίας είναι υπό συνεχή αναμόρφωση.
        Η ανεργία μπορεί να αγγίξει όλες τις ειδικότητες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.
     Κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του .
   Είναι απαραίτητη η έγκυρη ενημέρωση και ο επαγγελματικός προσανατολισμός του κάθε μαθητή και το μηχανογραφικό δελτίο αποτελεί το τελικό στάδιο μίας διαδικασίας διερεύνησης που ξεκίνησε από την γ’ γυμνασίου.

Η μοναδική εγγύηση επιτυχίας είναι να επιλέξει ο μαθητής τις σπουδές που του ταιριάζουν και να κάνει τον εαυτό του… επάγγελμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου