Απώλεια Εργασίας: Τα Συναισθήματα του Ανέργου

Σοκ! Ανακούφιση! Λύπη! Ενθουσιασμός! Απογοήτευση! Έλλειψη ενέργειας! Απελπισία! Αποφασιστικότητα! Οι άνθρωποι νιώθουν πολλά διαφορετικά συναισθήματα όταν μένουν χωρίς δουλειά. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τον τρόπο που χάσατε τη δουλειά σας, πόσο καιρό έχετε μείνει χωρίς δουλειά, τις μελλοντικές σας πιθανότητες, και εάν μπορείτε να παρέχετε οικονομική βοήθεια στην οικογένειά σας ή σε άλλους που εξαρτώνται από εσάς.

Τα άτομα που χάνουν σήμερα τη δουλειά τους συχνά τη χάνουν χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Κατά κάποιο τρόπο είναι θύματα – θύματα τεχνολογικών αλλαγών και θύματα δύσκολων οικονομικών καταστάσεων. Παρόλα αυτά, πολλοί κατηγορούν τους εαυτούς τους. Αναρωτιούνται, « Γιατί εμένα; Έφταιξα εγώ που έχασα τη δουλειά μου; Τι έκανα λάθος;»

Η απώλεια εργασίας αφήνει βαθιά πληγή, ειδικά εάν εργαζόσασταν πάνω σε κάτι που σας άρεσε και για αρκετό διάστημα. Όσο πιο δυνατό είναι το δέσιμο με τη δουλειά σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να την αφήσετε και να προσπαθήσετε για κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις, γι’ αυτό πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις σας.

Τα αρνητικά συναισθήματα που έρχονται πρώτα συνήθως διαδέχεται μια περίοδος αποδοχής και αποφασιστικότητας για ενασχόληση με τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Αυτά τα δύο βήματα είναι παρόμοια με τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν χάνουμε κάποιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας (για παράδειγμα, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή κάτι που μας ήταν πολύ αγαπητό).

«Όταν έφυγα τελικά, ένιωσα καλά, ελεύθερος… Ήμουν αρκετά ενθουσιασμένος επειδή έφευγα…»
Μερικές φορές, όταν τα άτομα έχουν λάβει προειδοποίηση πριν φύγουν, οι αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις βιώνονται όσο ακόμα εργάζονται. Έτσι, όταν τελειώνει πραγματικά η δουλειά τους, αρχικά υπάρχει μία αίσθηση ανακούφισης περισσότερο παρά ανησυχία για την ανεργία.

Καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση εργασίας, μεγαλώνει η πίεση. Μερικοί λένε ότι «η αναζήτηση εργασίας είναι δουλειά». Αν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές που υπάρχουν! Τα συναισθήματα αυτής της περιόδου αναζήτησης εργασίας αντανακλούν τις γρήγορες αλλαγές που βιώνουν τα άτομα καθώς τον ενθουσιασμό μιας νέας δουλειάς διαδέχεται η αποθάρρυνση όταν δεν τα καταφέρνουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αλλαγή διαθέσεων σας κάνει να νιώθετε πως χάνετε τον έλεγχο των συναισθημάτων και των σκέψεών σας όπως ξαφνικά κλάματα ή άσχημα συναισθήματα για τους εαυτούς σας. Αποτέλεσμα μακρόχρονης ανεργίας μπορεί να είναι συναισθήματα μοναξιάς, απελπισίας, και αποθάρρυνσης. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και αναρωτιούνται αν κάτι δεν πάει καλά με τους ίδιους.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα συναισθήματα φόβου και απογοήτευσης που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρημάτων. Μέσω της δουλειάς εξασφαλίζετε φαγητό, ρουχισμό, μεταφορά, και μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας. Τα χρήματα παρέχουν μια αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Επίσης σας βοηθούν να καταλάβετε το ποια είναι η θέση σας στον κόσμο. Για τους περισσότερους αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον, η δουλειά δίνει την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου. Χωρίς αυτήν νιώθετε μόνοι, άδειοι, απόμακροι. Για να γεμίσετε αυτό το κενό, θα χρειαστεί να στραφείτε περισσότερο στην οικογένεια και τους φίλους σας. Αναμφίβολα, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς η ανεργία μπορεί να επηρεάσει αυτές τις σχέσεις.

Τέλος, η εργασία δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι αξίζουν. Υπάρχει ένας σκοπός στη ζωή και μία αίσθηση πως είναι χρήσιμοι. Όταν βρίσκεστε χωρίς δουλειά, νιώθετε πως είστε άχρηστοι και για τον εαυτό σας και για τους άλλους. Αυτό είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε, αλλά υπάρχουν τρόποι να βρείτε νόημα στη ζωή και να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Η εργασία παρέχει μια δομή και μία τάξη στη ζωή. Σας δίνει μια καθημερινή ρουτίνα. Όταν είστε άνεργοι, νιώθετε χαμένοι και αποδιοργανωμένοι σαν να έχετε χάσει την άγκυρά σας. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας είναι να βρείτε μια νέα ρουτίνα για τον εαυτό σας - μια καινούργια άγκυρα!

Πηγή: DR. N. AMUNDSON & DR. W. BORGEN. Παίρνω τον Έλεγχο: Βρίσκω το δρόμο μου αντιμετωπίζοντας την ανεργία. Επιστημονική Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: ΕΚΕΠ, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου